Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri

Konaklama, Toplantı, eğitim-öğretim , sağlık ocağı-hastane , ticaret, ofis, endüstriyel, depolama, cezaevi, amaçlı tüm binalarda, yangını çıkış aşamasında, tehlikeli ve üzücü boyutlara varmadan algılayarak, gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacak şekilde, her kapalı mekana özel projelendirilmiş, tesis edilmesi yasalar gereği olan yangın erken uyarı sistemidir.


Sistem, yangını başlangıç aşamasında algılayacak çeşitli özellikteki dedektörler, algılanan yangının değerlendirmesini yapacak ve gerekli olan yerleri uyaracak kontrol paneli ve sesli veya görsel uyarı cihazlarından meydana gelir.
Yangın algılama sistemlerinde genel amaç yangının başlangıç aşamasında algılanarak gerekli olan yerlere uyarıların yapılmasıdır. Uyarının yapılmasından itibaren geçen her dakika önemlidir. Buna göre yangının oluştuğu yere en kısa sürede müdahalenin yapılması, ancak yangının oluşma yerinin panel üzerinde görülmesiyle mümkün olur. Yangın algılama sistemleri, bu bilginin alınma prensibine göre ikiye ayrılır.


A) KONVASİYONEL SİSTEM :


Sistemde yangın yada arıza bilgisi panel üzerinde bölge (zone) bazında görülür. Sistemin kurulu bulunduğu bina bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümleme kat bazında yada bina bazında yapılabilir.Adresli sisteme göre bazı dezavantajları bulunmaktadır.Sistem Sistem kontrol paneli , optik duman dedektörü , ısı dedektörü ,ışın (beam) dedektörü , yangın ihbar butonları ,yangın ihbar sireni , gibi ekipmanlardan oluşmaktadır.
Bunlardan bazıları

*Yangın halinde yangın yerini bulmak zordur”

Zaman içinde kirlenen dedektörler yanlış alarm verir

Kablo kopmasında veya kısa devresinde sistem devre dışı kalır

B) ADRESLİ SİSTEM :


Sistemde yangın ve arıza bilgisi adres bazında panel üzerinde bulunan LCD ekran üzerinde görülür. Sistemdeki tüm cihazlar panel üzerinde bir adres teşkil eder. Bu adresler istenildiğinde Türkçe de yazılabilir.
Sistem yapı itibariyle karmaşık ve yangına müdahalenin bina içerisinde zor olacağı binalarda kullanılır. Tüm algılama ve manuel cihazlar bir adres teşkil ettiğinden dolayı yangın müdahalesi en kısa sürede yapılabilir. Konvansiyonel sistemlere göre, gelişmiş teknik özelliklere sahip sistemlerdir. Sistemdeki tüm elemanlar sistemin kendine özgü yazılımı ile çalışır. Söndürme, gaz algılama, bina otomasyonu, müzik anons, gibi sistemlerle irtibatlandırılacak altyapıya sahip sistemlerdir.

Sistemin kablo çekimi çevrim (loop) şeklinde yapılır. Her loop üzerine 127 adres teşkil edecek şekilde elemanlar yerleştirilebilir. Kablo çekimi ve elaman yerleşimi aşağıdaki diyagramda görüldüğü gibi yapılır.Sistem kontrol paneli,adresli optik duman dedektörü ,adresli ısı dedektörü ,adresli optik-ısı dedektörü ,ışın (beam)dedektörü,adresli yangın ihbar butonları ,yangın ihbar sireni ,adresleme modülü,konrol modülü gibi ekipmanlardan oluşmaktadır.

GY